+36 70 978 6048     Hódmezővásárhely

2024. április 2.

Új magyar találmány

Mindenki tisztában van vele, hogy manapság már nem egyszerű tartós, strapabíró fogyasztási cikkeket beszerezni, de hál' Istennek, valójában nem is igazán kell. A gyártók úgy tervezik a termékeiket, hogy szinte beléjük van programozva rövid élettartamuk, nincs időnk ráunni egy-egy mosógépre, már jöhet is a következő. Nosztalgikus emlék csupán, hogy több generáción keresztül használunk egy biciklit, vagy megöröklünk akárcsak egy egyszerű fejszét is.
A fejlődés már régen elkezdődött. Annak idején voltak az eldobható öngyújtók, melyekből ha kifogyott a gáz, gond nélkül dobhattuk azt a szemétbe, és jelképes összegért vásárolhattuk meg a következőt. Vagy épp az egyszerű kivitelű, de roppant praktikus nem újratölthető tollak: kifogyott a tinta, semmi gond, kukába vele! Nem kellett új, megfelelő típusú és méretű tollbetét keresgélésével bíbelődnünk, vagy pont azon mérgelődnünk, hogy elpattant a rugó.

Szerencsére mára már a világ minden szegletében folyamatosan nő az ilyen áruk forgalma, ám a technikai és gazdasági fejlődésnek köszönhetően sokkal magasabb szinten annál, mint ahogy azt a fenti példánkban említettük. Telefont régebben például jó pár évenként, de inkább évtizedenként, ha váltottunk, ma egy év nem sok, eldobjuk, és keressük a következő modellt. Ám egy autó sem kíséri végig egy család életét a jelen korban, elmúltak már azok az idők, amikor egy unalmas műszerfal beleégett a retinánkba. Óra, cipő, de a teljes ruhatár, konyhai eszközök, … és még sorolhatnánk, mind-mind cseréért kiáltanak egy-két év után, ezzel is pörgetve a gazdaságot.

Követve a kor szellemét, magyar tudósok nemrégiben új találmánnyal lepték meg a világot, merőben új területre kiterjesztve az észszerű felhasználási időtartamot: megalkották az eldobható életet. Felfedezésüket már bejelentették a magyar és ezzel egyidejűleg szinte az összes nemzetközi Szabadalmi Hivatalba, hogy gyakorlatilag világszabadalom védje azt. Korszakalkotó és -formáló újdonságuk igen nagy, és főként elismerő visszhangot váltott ki szakmai berkekben, így a legutóbbi Genfi Nemzetközi Találmányi Kiállításon is. Több kínai, amerikai és japán cég jelentkezett már gyártónak, a feltalálók most mérlegelik az ajánlatokat, de alapvetően szeretnék hazai gyártásban elkészíteni a terméket.

Az eldobható élet piacra dobásának vannak ellenzői is. A katolikus egyház feje, a pápa rendkívüli nyilatkozatában követelte az erkölcstelen termék betiltását, jelezve, hogy a Vatikán területén azt semmiféleképp nem engedik majd forgalmazni, de használni sem. Csatlakozott Őszentsége véleményéhez a többi világvallás vezetője is, a számtalan kis egyházról nem is beszélve. Sőt, egyes ázsiai országokban tüntetéseket szerveztek a magyar nagykövetség elé, arra kérve országunk képviselőjét, hogy gátolja meg a találmány gyártását, az ember ne avatkozhasson be ilyen eszközökkel a reinkarnáció folyamatába.
Az egyházi körök mellett tiltakozott továbbá több híresség is, de javarészük később visszalépett, miután neveik feltűntek az előrendelési listákon. Érdekes módon, politikus egy sem volt az ellenzők között, annál inkább ezeken a listákon.

A múlt héten megtartott budapesti sajtótájékoztatójukon a feltalálók megpróbálták eloszlatni a majdani vevők aggályait, hangsúlyozottan kijelentették, hogy találmányuknak semmiféle mellékhatása nincs! Újságírói kérdésre elismerték, hogy történtek a hadiipar felől megkeresések, de szent szándékuk, hogy találmányukat nem adják oda hadászati célokra, azzal kizárólag a közjót akarják szolgálni. Cáfolták azt is, hogy a termék csak a külföldi nagy piacokon lesz majd kapható, és esetleg majd nekünk magyaroknak Bécsbe kell utaznunk egy új, szebb életért. Sőt, újfent megerősítették, hogy magyar gyártóval, magyarországi világpremierrel szeretnék megkezdeni a forgalmazást.
A sajtótájékoztató ezen pontján a találmány tervezett áráról is beszéltek a résztvevők. Az eldobható élet ára, típustól függően 25 ill. 100 forint között mozog majd, de lehet, hogy a hazai piacon a magyar élet még ennél is olcsóbb lesz. A feltalálók úgy gondolják, hogy e méltányos ár mellett is szavatolható lesz, hogy a kiválasztott gyártó cég is megtalálja saját számítását. A várható nagy forgalom miatt pedig az ő saját pár százalékos jogdíjuk is elégséges lesz ahhoz, hogy elégedettek legyenek saját életükkel, és ne kelljen használniuk terméküket.

Ezekután szó esett arról is, hogy tulajdonképpen mire is használható ez a találmány. Ennek illusztrálásaként a feltalálók sokat sejtetően csak annyit árultak el, hogy a kísérlet vezetője a fejlesztés tíz éve alatt jó pár élet eldobása közben afféle mellékhatásként már három özvegyet is hagyott maga után, és ezzel együtt ugye három anyósától is meg tudott szabadulni, mindenféle gond nélkül. A további alkalmazási lehetőségeket a tisztelt megjelentek fantáziájára bízták.
Mindamellett nyomatékosították azt is, hogy a terméket a vásárlók csak saját felelősségükre használhatják, és természetesen 18 év alattiak kizárólag szülői felügyelete mellett! Azt is kérték, hogy az eldobható élet eldobása előtt a használati utasítást mindenki feltétlenül olvassa el. Kiemelten fontos ez, ha első, saját életünk eldobására készülünk, ezekben az esetekben ha bármiféle kérdés, aggály adódna, hívja nyugodtan bárki a 24 órás ügyfélszolgálatot.
Fontos tisztában lenni az eldobható élet használatának következményeivel, mert a termék jellegéből adódóan nem érvényesek rá a normál kereskedelmi visszaváltási szabályok.

Legvégül a feltalálók a sajtó útján arra kérték a nagyközönséget, hogy még ne rohamozzák meg a boltokat, illetve a webshopokban se keressék az eldobható életet. Előreláthatólag a jövő évben kerül a termék az üzletek polcaira, remélhetőleg minden korosztály és vevőréteg legnagyobb megelégedésére. Az eldobható élet forgalmazásának pontos dátumát a feltalálók honlapjukon fogják majd bejelenteni, addig mindenkinek be kell érnie a saját régi életével.


© Hajdú Ervin Ottó
2015
Saját illusztráció